*FLORILE PASIUNII* - UN SITE CU PASIUNE !

20100709

DESPRE TRANDAFIRI

Cat de mult ne fascineaza trandafirii ! Atatea forme si atatea culori ! Fiecare in parte este o adevarata opera de arta  ! Dar cat de multe stim despre trandafiri ? Sa aflam cate ceva despre aceasta deosebita floare .


Un trandafir este un arbust peren din genul Rosa, în cadrul familiei Rosaceae , care conţine peste 200 de specii şi are o mare varietate de culori. Ei formează un grup de arbuşti erecti ,dar sunt si unii taratori ,cu tulpini care sunt  înarmate cu ghimpi ascuţiti . Cele mai multe sunt native dîn Asia, cu un număr mai mic de specii native pentru Europa, America de Nord, nord-vest şi Africa.   Trandafirii sunt cultivati pe scară largă pentru frumusetea lor si  pentru parfum.

 Frunzele sunt  cu  formă ovală dinţata pe margini. Fructul , cărnos, cu samburi parosi la interior,care se coace la sfârşitul verii, spre toamna, este numit maceasa .   Gamă în mărime este de la trandafiri miniatura, pana la  cataratori care pot ajunge la 7 metri în înălţime.Speciile din diferite părţi ale lumii hibrideaza cu uşurinţă, fapt care a dat naştere la multe tipuri de trandafiri de gradina.


Numele  provine din limba franceză, în sine de la latină, Rosa, care a fost împrumutat de la (rhodion ρόδιόν )greacă ( eolic υρόδιόν wrodion), si de la persana veche( wurdi) "floare".

Uleiul esential de trandafir  a fost folosit în parfumuri de secole.Apa de trandafir , realizata din ulei de trandafir, este utilizata pe scară largă în Asia şi bucătăria din Orientul Mijlociu. Francezii sunt cunoscuti pentru sirop , cel mai frecvent realizat dintr-un extract de petale de trandafir.  Florile sunt folosite si pentru gem , jeleu şi marmeladă , sau sunt preparate pentru ceai, în primul rând pentru continutul lor ridicat de vitamina C.  Fructele sunt, de asemenea presate şi filtrate pentru a face sirop de macese si pasta de macese,un gem foarte gustos,la fel bogat in vitamina C. De asemenea, sunt utilizate pentru a produce ulei din seminţe , care este folosit în produse de piele şi unele produse de machiaj.




O  clasificare a trandafirilor :

GRUPA MACEŞILOR DECORATIVI ŞI A TRANDAFIRILOR DE PARC

Această grupă include specii spontane ale genului Rosa şi soiurile acestora. Sunt  puţin pretenţioase, rezistente la ger. Majoritatea cresc ca tufe mari, cu ramuri arcuite şi înfloresc o singură dată.

Rosa rugosa Thunb.( sin. R. ferix Ait., R. regeliana Andre et Lindl.) este arbust erect, înalt de maxim 2 m, foarte viguros, cu ramuri ghimpoase, tomentoase, cu frunze tipice, cu 5-9 foliole ovate sau îngust-eliptice, simplu-serate, rugoase, flori mari (6-8 cm), roşii până la albe, parfumate, fructe globuloase roşii, mari (2-2,5 cm), foarte decorative. Are căteva varietăţi :
 Var. Alba - cu flori albe, mari.
 Var. Hollandica - cu flori mici, roze ;
 Var. Plena - cu flori involte.

Rosa foetida J.Herrm.(sin. R. eglanteria Mill., R. lutea Mill.) creşte înalt de 0,5-2 m, are flori solitare sau în inflorescenţe, galbene, cu diametrul 3-6,5 cm, cu miros mai puţin plăcut, şi fructe globuloase, roşii. Este rustic si foarte florifer (iunie-iulie). Varietăţile mai decorative sunt :
 Var. Bicolor - cu flori la interior roşcat-portocalii sau roşii-arămii.
 Var. Persiana - cu flori mari, galbene.

Rosa rubiginosa L.(sin. R. eglanteria L.) este arbust de 2 m, des ramificat, cu ghimpi de mărimi diferite, cu flori roz (grupate câte 1-3) indicat pentru garduri vii. Florile şi frunzişul sunt plăcut mirositoare, mai ales pe vreme umedă. Căteva varietăţi sunt mai utilizate în parcuri :
 Var. Microphylla - cu ramuri cu ghimpi mici, uniformi, cu foliole mci şi foarte mici, pe dos păroase.
 Var. Umbellata - cu foliole mari, cu flori roze în umbele multiflore.

Rosa centifolia L. (Trandafirul de dulceaţă) este un arbust de până la 2 m, cu ghimpi viguroşi, curbaţi ; este deosebit prin florile roşii, roz sau albe, involte, parfumate. Cultivat de multă vreme, are nume¬roase soiuri ornamentale, printre care grupa „Muscosa" cu flori mari (Blanche Moreau alb), grupa „Pomponia" cu talie mică (50cm) şi flori mici; soiuri mai recente -Black Boy (grena închis), Parkjuwel (flori foarte mari, roşii).

Rosa gallica L. (sin. R. austriaca Cr., R. pumila Jacq., R. rubra Lam.) - (Trandafirul de Provence) este printre cele mai vechi specii luate în cultură, şi de la care s-au obţinut numeroase soiuri. Specia tip are flori roşii până la purpurii, de 4-8 cm diametru, fructe globuloase sau piriforme de culoare roşu închis-brun.

Rosa damascena Mill. (sin. R. belgica Mill.,R. gallica var. damascena Voss., R. polyanthos Roessig.) - (Trandafirul de Damasc) creşte până la 2 m înălţime, este foarte decorativ prin florile involte, roz sau roşii, foarte parfumate, gru¬pate câte 3-5. Este folosit şi pentru extragerea esenţei de trandafir.Are câteva varietăţi mai des folosite în parcuri :
 Var. Balcanica - cu flori roz, mari.
 Var. Trigintipetala - cu flori roşii, semiinvolte, de cca 7 cm diametru.

Rosa moschata J.Herrm. (sin. R. ruscinonensis Des.)- (Trandafirul cu parfum de mosc) are ramuri arcuite si agăţătoare, flori semiinvolte, roz, câte 4-5 în inflorescenţe corimbiforme; este sensibil la ger.

Rosa wichuraiana Crép. este un arbust cu tulpini repente, lungi de 3-5 m, cu frunziş semisempervirescent, lucios si flori albe, mirositoare, de 4-5 cm diametru, în corimbe pira¬midale. Este utilizat pentru stâncării, taluzuri pietroase.

Rosa hugonis Hemsl. - este un arbust de maxim 2,5 m, foarte apreciat pentru înflorirea bogată, florile galbene, solitare şi fructele globuloase, stacojii până la negru-roşiatic.

Rosa chinensis Jacq. (sin. R. indica Lour. R. indica var. bengalensis K.Koch) este un arbust de 1-2 m, cu flori roşii până la albe, grupate sau rareori solitare.

Rosa multiflora Thunb.ex Murr. (sin. R. dubia Carr., R. intermedia Carr., R. polyantha S. & Z.) este un arbust viguros, urcător, cu ramuri roşiatice şi ghimpoase, cu flori de obicei albe, mici, dispuse în panicule umbeliforme. Are o formă ornamentală - cathayensis -cu flori roşii şi duble ca dimensiuni faţă de forma tip.

GRUPA TRANDAFIRILOR DE GRĂDINĂ ŞI PENTRU FLORI TĂIATE

Reuneşte soiuri cu habitus arbustiform, de talie mică si mijlocie (0,50-1,20 m) cu înflorire continuă; florile sunt mari, solitare sau grupate câte 2-3, adesea parfumate, cu o mare variaţie a coloritului. Din cadrul acestei grupe, trandafirii remontanţi, trandafirii Thea şi trandafirii perneţieni, altădată foarte cultivaţi, cedează locul hibrizilor de Thea, mai rezistenţi şi mai viguroşi.

Trandafirii remontanţi (trandafirii Thea x Rosa damascena sau Rosa gallica) au deschis în secolul trecut seria trandafirilor cu înflorire continuă. Cuprind soiuri cu flori mari şi involte albe, roz sau roşii. Foarte apreciaţi sunt trandafirii tip „Lambertiana".

Trandafirii Thea -soiuri cu flori mari, elegante, parfumate, proveniţi din specia Rosa odorat(sin. R. indica odoratissima Lindl.), sensibile la ger, indicate pentru staţiuni calde.

Trandafirii perneţieni obţinuţi iniţial din Rosa foetida au flori galbene, arămii, portocalii, roz cu nuanţe galbene şi portocalii: Rudolf Palocsay (galben-portocalii), President Herbert Hoower (portocaliu), Contesse Vandal (roz-portocaliu) ş.a.

Trandafirii hibrizi de Thea cei mai cultivaţi în prezent (Rosa thea hybrida) sunt superiori prin vigoare şi rezistenţa la ger, înflorirea susţinută şi marea diversitate a formei şi culorii florilor. Dintre soiurile cele mai valoroase şi mai recente, grupate pe culori, cităm:
o roşu închis: Norita, Mister Lincoln, Tatjana
o roşu viu: Proud Land, Melina, Red Queen
o roz intens: Electron, Shannon, First Lady
o roz: Carina, Pariser Charme, Royal Highness
o galben: Mabela, Landora, Whisky
o portocaliu-alb: Lolita, Royal Dane, Valencia
o lila-albăstrui: Meinzer Fastnacht, Kolner Karneval, Silver Star
o bicolore: Neue Revue (gălbui bordat cu roşu intens), Susan (galben bordat cu roz), Königin der Rosen (portocaliu cu reversul galben intens).

Trandafirii acoperitori de sol Sunt destinaţi pentru spaţii ample, în cadrul parcurilor sau peisajelor cu caracter natural, provenind din diferite specii de Rosa. Wagner în 1989 face următoarea clasificare a acoperitorilor:

Trandafiri târâtori de vigoare mică: Nozomi (are talia de maxim 30 cm, cu flori roz-albicioase, mici) şi Snow Carpet (maxim 20 cm înălţime şi flori albe, involte);

Trandafiri târâtori de talie mare: Repens Meilland (cu flori albe, mici, dese), Immensee (cu flori roz, parfumate), Repandia (mai viguros, cu flori roz).

Trandafiri pitici şi semipitici (cu ramuri răsfirate şi recurbate): Candy Rose (talie de maxim 1m dar diametrul tufei ajunge la 2,5 m, cu flori roz-somon), Bonica (tufe de maxim 1m cu flori roze remontante), White Meidiland (talie mai mică, frunze dese, mici şi flori albe care apar continuu

Cele mai importante selecţii de portaltoi Rosa canina sunt:
- Rosa canina inermis, aproape lipsit de spini, până în prezent cel mai bun pentru trandafirii urcători şi polianta, pentru trandafirii cu trunchi;
- „Favorit": (selecţie R.F.G.)-fără spini, cu afinitate bună pentru toate soiurile.




O alta impartire a trandafirilor :

A. Grupa trandafirilor pentru parcuri şi peisaje

 1. Trandafirul de dulceaţă (Rosa centifolia L.) Decorează prin florile roşii, roz sau albe involte (bătute), parfumate. Este cultivat de foarte multă vreme, are numeroase soiuri ornamentale printre care: „Blanche Moreau" – alb; „Black Boy" – grena închis; „Parkjuwel" – flori mari roşii.

2. Trandafirul de Damasc (R. damascena Mill).Are o talie de 2 metri înălţime, flori înalte roz sau roşii, foarte parfumate, grupate câte 3-5.Este folosit pentru extragerea esenţei de trandafir.

3. Trandafirul de Provence (R. gallica L.).Are flori roşii cu diametru de 4-8 cm. Este una din cele mai vechi specii luate în cultură, de la care s-au obţinut numeroase soiuri.

4 Trandafirul cu parfum de mosc (R. moschata Hensl).Este o specie sensibilă la ger. Decorează prin florile semi-înalte de culoare roz, grupate câte 4-5. Are ramurile arcuite şi agăţătoare.

5. Trandafirul alb (R. xalba L).Are o înălţime de 2 m, creşte drept , florile sunt albe. roz sau roşii, înalte şi parfumate.

B. Grupa trandafirilor acoperitori de sol

Are ca rol important să acopere suprafeţe mari de teren din parcurile publice pentru a crea un covor de flori şi o apărare împotriva eroziunii solului pe terenurile în pantă. De asemenea, aceste soiuri pot fi utilizate şi în grădinile mici, de lângă casă, ca plante solitare târâtoare, plante cu trunchi formând pendule, plante puse în containere ce pot fi mutate la nevoie, pe terase şi ca elemente constituente ale rocăriilor.

O caracteristică importantă a noilor soiuri de trandafiri acoperitori, pe lângă o înflorire abundentă este rezistenţa lor faţă de ger, boli şi condiţiile de mediu.

După modul de creştere se disting:
- trandafiri târâtori de vigoare mică – cu talia de 10-30 cm; soiurile: „Hozomi" – cu flori roz – albicioase, mici, slab par¬fumaţi, „Snow Carpet" – cu flori albe, învoite;

- trandafiri târâtori de vigoare mare – cu talia până la 200-300 cm; soiurile: „Repens Meilland" – flori albe; „Immensee" -flori roz, parfumate;

- trandafiri pitici şi semi-pitici cu ramuri răsfirate, cu tufe de 60-100 cm înălţime şi 100-250 cm lărgime; soiurile: „White Meidiland" – flori albe, înfloresc continuu; „Bonica" – flori roz, înfloresc continuu.

C Grupa trandafirilor pentru rabate

Trandafirii Polyantha cuprind soiuri de talie mică sau mijlocie, cu flori mici sau mijlocii, simple sau duble, de diferite culori, în general neparfumate.
Soiuri:
a) cu flori roşii: „Tornado", „Worshofen"
b) cu flori roşii-portocaliu: „Topsi", „Esperanza"
c) cu flori portocalii: „Finale"
d) cu flori roz: „Tip Top
e) cu flori albe: „Schneewittchen"
f) cu flori violet: „News"
g) cu flori galben cu portocaliu şi roşu: „Rumba".

Trandafirii Floribunda este grupa cea mai apreciată pentru decorarea parcurilor şi grădinilor. Aici sunt incluse soiuri cu flori mari şi cu talie variabilă. Numărul florilor din inflorescenţe este mic.
 Soiuri:
a) cu flori albe: „Akito", „Weisse The Queen Elisabeth Rose"
b) cu flori galbene: „Fresia", „Harris", „Pratt"
c) cu flori roz: „Anita", „Sonia", „Mambo"
d) cu flori portocalii: „AnabeU", „Zorina", „Houston"
e) cu flori roşii: „Foc de tabără", „Mercy", „Ponderosa"

Trandafiri pentru ghivece – sau trandafiri pitici, au talia mică 30-35 cm, vigoare mică, florile mici, involte şi lipsite de parfum. Sunt recomandaţi pentru plantarea la ghivece sau pe platbande joase.
 Soiuri:
a) cu flori roşii: „Coralin", „Scaslet Gem"
b) cu flori roz: „Rosmarin", „Fresh Pink"
c) cu flori galbene: „Bit O’Sunshine"
d) cu flori galben-portocalii: „Baby Maskerade".

D. Grupa trandafirilor de grădină şi pentru flori tăiate

In această grupă sunt cuprinse numeroase soiuri cu talie arbustiformă, mică şi mijlocie (0,5-1,2 m) şi înflorire continuă. Florile sunt mari, solitare sau grupate câte 2-3, adesea parfu- " mate, cu un colorit foarte variat. Din această grupă fac parte:

a) Trandafirii de Thea – soiuri cu flori mari, elegante, parfumate. Sunt sensibili la ger, de aceea sunt recomandaţi pentru zonele mai calde.
Soiuri: „Safrano" – galben, „Maman Cochet" – roşu.

b) Trandafirii hibrizi de Thea – cei mai cultivaţi în prezent, sunt superiori prin vigoare şi rezistenţă la ger, înflorire abundentă şi mare diversitate a formei şi culorii florilor.
Soiuri:
- flori roşii: „Horită", „Mister Lincon"
- flori roz: „Electron", „First Lady"
- flori galbene: „Mabela", „Landora"
- flori portocalii: „Lolita", „Valencia"
- flori albe: „Pascali", „Message"
- flori bicolore: „Neue Revue" (galben brodat cu roşu), „Susa" (galben brodat cu roz).

c) Trandafiri perneţieni – au flori galbene, arămii, portocalii, roz cu nuanţe galbene şi portocalii.

d) Trandafiri remontanţi – cuprind soiuri cu flori mari şi înalte, albe, roz şi roşii. Sunt foarte apreciaţi şi datorită înfloririi continue.

Trandafirii cu trunchi
Sunt reprezentaţi de soiurile foarte viguroase care sunt conduse cu trunchi şi coroană, sau sunt obţinuţi prin altoirea pe tijă de măceş, a unor soiuri cu tufă erectă sau chiar urcătoare, în acest din urmă caz rezultând trandafirii pletoşi.

E. Trandafirii urcători şi semi-urcători

Sunt specii şi soiuri cu tulpini lungi, flexibile, cu flori mici sau mari care înfloresc o singură dată sau continuu.

a) Trandafirii urcători remontanţi – sunt preferaţi pentru înflorirea permanentă, oferind un decor continuu.
Printre cele mai apreciate soiuri, se numără:
_ cu flori mari: „Climbing The Queen Elisabeth Rose" (roz), Casino" (galbene), „Schwanee" (alb-roz); " – cu flori mijlocii: „Solo" (roşii), „Royal Gold" (galben), ?New Dawn" (roz)

b) Trandafiri urcători neremontanţi – Una dintre cele mai frumoase specii urcătoare este Rosa Wichuriana. Are frunziş lucios, flori albe, parfumate, de 4-5 cm diametru, gupate în Inflorescenţe, iar înflorirea este tardivă (august). Această specie precum şi hibrizii obţinuţi din ea sunt sensibili la ger.
Soiuri: „Golden Chimber" (galben), „Excelsa" (roşu), „Dorothy Perkins" (roz).






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ratings and Recommendations by outbrain